Værd at vide om Fertilitetsbehandling


Kunstig befrugtning kan opdeles i 4 hovedtyper:

1. IUI-H (Intrauterine insemination – Insemination med partners sæd)
2. IUI-D (Intrauterine insemination – Insemination med donorsæd)
3. IVF (In Vitro Fertilisation = reagensglasbehandling)
4. ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection = mikroinsemination)
 

IUI-H anvendes ved:

o Uforklarlig barnløshed
o Let endometriose eller manglende/uregelmæssig ægløsning hos kvinde
o Let til moderat nedsat sædkvalitet hos manden.

IUI-H er en relativ simpel behandling, hvor en oprensning af mandens sæd sprøjtes ind i selve livmoderen. Inseminationen kombineres normalt med hormonbehandling af kvinden men kan også laves i en naturlig cyklus kombineret med en ægløsningssprøjte.
 

IUI-D anvendes ved:

o Stærkt nedsat sædkvalitet eller ingen sædceller.
o Lesbiske par

IUI-D er en simpel behandling, hvor der foretages insemination i livmoderen med donorsæd. Behandlingen er den samme som ved IUI-H.
 

IVF anvendes ved:

o Manglende resultat af en mere simpel behandling (f.eks. insemination).
o Uforklarlig barnløshed
o Beskadigede æggeledere eller uregelmæssig menstruationscyklus hos kvinden (fx hos kvinder med PCOS og endometriose). 

IVF er almindelig reagensglasbefrugtning, hvor kvinden stimuleres med hormoner i en kort eller lang protokol, hvorefter der tages æg ud fra æggestokkene. Hvert æg tilsættes mange sædceller, gerne over 5 millioner efter oprensning. Sædcellerne befrugter selv æggene i reagensglasset og efter 3-5 dage lægges 1-2 æg tilbage i livmoderen.
 

ICSI anvendes ved:

o Manglende resultat ved almindelig IVF behandling
o Svært nedsat sædkvalitet hos manden (under 5 millioner efter oprensning eller dårlig mobilitet)

ICSI er en reagensglasbefrugtning, som også kaldes mikroinsemination. Her indføres en enkelt sædcelle i hvert æg af en bioanalytiker, og som ved IVF lægges 1-2 æg tilbage i livmoderen efter 3-5 dage.

Behandlingen ved IVF og ICSI er, for kvinden, den samme. Forskellen ved IVF og ICSI behandling er måden, befrugtningen i laboratoriet sker på. Kvinden behandles med daglige hormonindsprøjtninger, for at der kan udtages flere æg. Når æggene er modne, udtages de efter en ægløsningssprøjte. 
 

Lavstimulationsbehandling

Lavstimulationsbehandling er en behandlingsform, som vinder mere og mere frem. Ved denne type behandling modnes et til fem æg. Den milde behandlingsform betyder, at man undgår overstimulation og bivirkningerne ved hormonbehandling. Behandlingen består af tabletter og enkelte indsprøjtninger. Præcision og timing er vigtig ved lavstimulationsbehandling, og derfor følges man tæt med scanninger undervejs. Stimulationen starter på 2. eller 3. dagen i kvindens menstruationscyklus.
 

Vurdering af sædkvalitet

Når man skal vurdere sædkvaliteten til IVF behandling, ser man både på antallet, bevægeligheden og udseendet af sædcellerne. Den gode sædcelle ser normal ud og bevæger sig hurtigt og fremadrettet.

Den rå sædprøve indeholder mange døde celler, som gør det svært at vurdere sædkvaliteten korrekt. Efter oprensningen er de døde celler fjernet, og kun de bedste sædceller er tilbage. Nu kan sædkvaliteten vurderes!

Hvis antallet af normalt udseende sædceller med god bevægelighed er under 5 millioner totalt, er sædkvaliteten svært nedsat, og der er nedsat chance for befrugtning ved almen IVF-behandling. I det tilfælde anbefales som regel IVF behandling med ICSI (mikroinsemination).

Ved behandling med insemination skal sædcellerne selv finde vej fra livmoderen ud i æggelederne, hvor ægget venter på at blive befrugtet. Hvis ikke sædcellerne bevæger sig hurtigt og fremadrettet, er de ikke i stand til at finde ud i æggelederne og befrugte ægget. I det tilfælde vil IVF-behandling med ICSI være at foretrække.

Nedenfor kan du se en video fra Dansk Fertilitetsklinik af vurdering af sædkvalitet:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev